Als een kind een dierbaar persoon verliest

'Kinderen zijn in hun beleving van de dood vaak onbevangen. Ze zeggen wat ze zien en voelen. Dat kan ontwapenend, steunend en ontroerend zijn'

Verdrietig zijn mág 

Hoewel u natuurlijk altijd hoopt dat ze het nooit mee gaan maken komt het helaas wel voor dat (jonge) kinderen met een overlijden in hun naaste omgeving te maken krijgen. Dat kan gaan om een broertje of zusje, een ouder of bijvoorbeeld een opa of oma. Wij vinden het heel erg belangrijk om kinderen daar altijd bij te betrekken, ook op jonge leeftijd. Dat het niet erg is om verdrietig te zijn en dat die gevoelens helemaal niet raar zijn, het is belangrijk om hun verdriet de ruimte te geven voor hun eigen rouwproces en voor hun verdere kijk op de dood tijdens hun leven, want helaas zullen ze er nog vaker mee te maken gaan krijgen.

De impact van een verlies binnen een gezin is groot en hoewel we geneigd zijn te denken dat kleine kinderen er nog geen besef van hebben, voelen ze vaak heel goed aan dat er iets anders is dan anders en als ze iets ouder zijn zien ze het verdriet van volwassenen om zich heen. Juist door ze bij dingen te betrekken kan voorkomen dat kinderen angstig worden omdat ze niet begrijpen wat er gebeurt. Vaak is het zo dat de werkelijkheid veel minder spannend is dan wat kinderen zich in hun hoofd kunnen gaan proberen te verbeelden.

Bij oudere kinderen (zeker de (pre-)pubers) is het goed om oog te blijven houden voor hun verdriet en wat er gaande is in hun hoofd. Ze zijn er vaak meesters in hun verdriet te verbergen omdat ze een ander er niet mee lastig willen vallen.



pexels-karolina-grabowska-4964510
 

Bellenblaaskusjes.

Echte kusjes kunnen niet meer, maar kusjes naar de hemel blazen,
en zo symbolisch kussen, dat kan wel. Want als je een zeepbel blaast,
dan vliegt deze met al zijn regenboogkleuren, heel hoog en spat dan uit elkaar.
Dan is het een kusje, een kusje dat in de hemel de overledene bereikt.


pexels-alexas-fotos-12956136

Kleur-je-Kist-low-res-071
 
 

Kinderen betrekken bij een afscheid 

Kinderen zijn heel puur in hun emoties. Emoties van verlies of emoties voor het onbekende. Een rol op de dag zelf is voor kinderen niet alleen spannend, het zorgt ook voor een dierbare herinnering, dat ze zich gezien en gehoord voelen. Samen zoeken we naar de juiste manier om uw kind(eren) te betrekken bij het afscheid dit kan op vele momenten en manieren. Afhankelijk van de leeftijd zijn er talloze mogelijkheden:

Helpen bij de keuze van de kleding die hun dierbare aankrijgt
Een gedicht of herinneringen voorlezen tijdens het afscheid
Een tekening of gedicht maken voor op de rouwkaart
Voor de rouwstoet lopen samen met één van ons
Helpen met sluiten en/of begeleiden van de kist
Een mooie tekening maken om mee te geven
Zingen of dansen tijdens het afscheid
Een kaarsje aansteken
De kist beschilderen
Liturgieën uitdelen
Bloemen dragen
Bellenblazen
 
 

Alles is bespreekbaar  

Op een van de eerste dagen gaan we graag in gesprek met jullie kind(eren) en aangepast op hun leeftijd leggen we uit wat er gaat allemaal gaat gebeuren in de komende dagen. Op deze manier nemen we vaak veel vragen weg en tegelijkertijd kunnen we de weg vrij maken voor nog meer vragen en aangeven dat ze die natuurlijk ook altijd aan ons mogen stellen. Wij zijn er net zo goed voor hen. Kinderen en tieners hebben vaak zelf hele mooie en goede ideeën om een bijdrage te geven aan het afscheid. Wij zullen hen daarbij helpen, dat ze vooral de ruimte krijgen om op hun eigen manier afscheid mogen nemen van degene van wie ze houden. Ook zijn er kinderen die (ogenschijnlijk) niets willen bijdragen aan het afscheid, verwerken in stilte hun verdriet. Ook dat mag uiteraard. Niets moet alles mag, kijken is soms al meer dan genoeg.



 
 
pexels-anna-kapustina-8665371
 


Dag-lieve-1024x1024

Boekjes

In de begeleidingsweek ontvangen jullie diverse boekjes van ons, deze boekjes bevatten veel informatie en helpen om vragen nog beter en duidelijker uit te kunnen leggen, zoals het overlijden, de dagen na het overlijden en de dag van het afscheid, zowel voor de kinderen maar ook voor jullie als ouders. Voor de wat jongere kinderen brengen we het werkboekje ‘Dag lieve….’ van Zorgna mee, zodat ze lekker kunnen gaan zitten kleuren terwijl wij met elkaar in gesprek zijn, zonder ze het gevoel te geven dat ze weggestuurd worden.

Dit herinneringsboekje kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen hierin kleuren en schrijven, er wordt heel mooi beschreven wat er gebeurt als iemand die belangrijk voor hen is doodgaat. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het boekje ‘kinderen helpen bij verlies' van Zorgna, dit boekje bevat veel waardevolle informatie voor ouders. 

 

Knuffeltje 

Ongeacht hun leeftijd geven wij de kind(eren) een knuffeltje als ze dat fijn vinden. Onze ervaring is dat vaak het kind en het knuffeltje onafscheidelijk zijn en dat het knuffeltje in de dagen rondom het afscheid en ook na het afscheid overal mee naartoe gaat. Het linkt direct aan het gevoel van verdriet om de persoon die zij missen en de troost die ze voelen van het knuffeltje.
IMG1009
 

9A8CD7B0-DE10-47F9-98CA-B445A8974BC6-1
 
newlifevlinderkandelaar
 
 


Vlindersluiting van Radboud Spruit

De New life vlindersluiting is een grote, houten vlinder die op de meeste uitvaartkisten past. De vlinder wordt vaak gebruikt door families met kinderen. Zij kunnen voor iemand die is overleden een vlinder beschilderen. en op een zorgvuldig gekozen moment de vlinder op de kist draaien. Soms worden er één of twee vlinders gebruikt, soms staat de kist er vol mee. Onbeschilderd is de vlinder ook heel mooi. Op die manier krijgt de kist een persoonlijk karakter.
 

Door met de vlindersluiting bezig te zijn worden zij actief betrokken bij de uitvaart. Soms willen mensen (één van) de vlinders als herinnering bewaren, de vlinder kan voordat de crematie of begrafenis plaatsvindt weer van de kist verwijderd worden en kan de vlinder mee naar huis worden genomen of er kan een speciale waxinelichtje houder besteld worden, de vlinder kan in de houder geprikt worden. Zo houden kinderen een troostrijke herinnering over aan het afscheid.

 
Koffertje Troost voor kinderen is aandacht, uitleg en betrokkenheid bij het afscheid essentieel voor een goed verloop van het rouwproces. Koffertje Troost biedt kinderen steun bij de rouwverwerking na het overlijden van een dierbare. Door boeken, het knuffelpakketje, kaartensets en andere ondersteunende materialen. Daarmee bieden zij niet alleen kinderen troost, maar ontzorgen zij ook ouders.
Op de website Troost vinden jullie veel informatie tijdens elk stadium van rouw, op de weg van verliezen, afscheid nemen, gemis, verwerken en vooruit kijken.
 
In de wolken is gespecialiseerd in verlies op allerlei terreinen, ook kunnen jullie via de website leesboeken bestellen voor jullie zelf en/of voor bijvoorbeeld broer(tjes) en zus(jes). De meeste boeken zijn tevens ook in de bibliotheek te leen.
 
Boekjes-2
EVE Foundation ’t Gooi
Eve voor jongeren: met hun expertise, gedegen programma en netwerk ondersteunen zij jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Het contact met jongeren met een soortgelijke ervaring in combinatie met plezier en diepgang, helpen jongeren met het herstellen van de regie over hun leven. Samen sterk bij rouw.
EvE voor ouders: met het overlijden van uw partner is er meer dan alleen uw eigen verdriet. U heeft zorgen over de toekomst van uw gezin, over uzelf en uw kinderen en tegelijkertijd moet de boel blijven draaien. EvE biedt steun.