Resomeren (watercrematie)

Duurzaam alternatief voor begraven of cremeren

 

Misschien heeft u er al eens over gehoord, naar verwachting wordt binnenkort ook in Nederland
naast begraven en cremeren ook resomeren (ofwel watercrematie) toegestaan.
Een watercrematie is op het moment toegestaan in Canada en in enkele staten van de VS.

 

Hoe werkt resomeren?

Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij gebruik wordt gemaakt van water. ‘Ook wel watercrematie genoemd’. De overledene wordt gewikkeld in een wade of zachte kist, die gemaakt zijn van makkelijk afbreekbare eiwitten zoals zijde of wol en vervolgens in de resomatieunit gelegd.

Door middel van een alkalische (basische) vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken, ook wel “alkalische hydrolyse” genoemd. Feitelijk worden alle bouwstenen van een mens afgebroken op dezelfde manier zoals deze zijn opgebouwd tijdens de zwangerschap. o.a. in suikers, eiwitten, vetten en ook het DNA wordt in zijn geheel afgebroken.

Wanneer het resomatieproces is voltooid blijft er een steriele, waterige vloeistof en spierwit poeder over. Het water wordt na verdere behandeling (juiste pH waarde) via het waterschap teruggegeven aan de natuur. Het overgebleven witte poeder kan, net als de as na een crematie, mee naar huis worden genomen, worden verstrooid of bewaard in een sierurn of sieraad.

 

 

 
 
 
pexels-markus-spiske-2061191
 
 
 
 
pexels-alina-gribanova-6484638

Waarom kiezen voor resomeren?

We leven in een tijd waarin klimaatverandering en de CO2 problematiek tot de orde van de dag behoren. De wereldbevolking neemt toe waardoor in sommige landen de begraafplaatsen vol raken. Bij vuurcrematie wordt veelal gebruik gemaakt van fossiele brandstof waarbij veel CO2 vrijkomt. Resomeren heeft een CO2 chainreductie die een stuk lager ligt en tijdens de productie van Alkali zelfs CO2 opneemt. Resomeren past daarmee goed in het nieuwe tijdperk: “milieuvriendelijk leven”.

In de uitvaartwereld wordt ook met interesse gekeken naar andere alternatieven voor begraven en cremeren, zoals composteren, ecoleren (het lichaam omzetten in een biologisch poeder) en cryomeren (vriesdrogen). Volgens de Gezondheidsraad is het voor invoering van die technieken echter nog te vroeg, omdat onvoldoende duidelijk is over de duurzaamheid.

 

 

Klik op deze link om een video over resomeren te bekijken