Nazorg

'Bij thuiskomst loopt u naar binnen,
het is leeg en stil in huis.
Hij of zij is er echt niet meer.
Je voelt je stuurloos. Wat ga je doen?
Waar ga je beginnen zonder die ene persoon?
hoe ga ik mijn leven verder leven?'

 

De afgelopen week was voor u een emotionele rollercoaster en is voorbij gevlogen, er is misschien veel langs u heengegaan. U was immers druk bezig met het vormgeven van de uitvaart van uw dierbare. Misschien was u moe of had u juist adrenaline om alles goed te regelen. Hoe dan ook, u werd geleefd de laatste dagen…

Maar dan verlaat de laatste gast de uitvaart en moet u naar huis. Iedereen gaat weer door met waar hij of zij mee bezig was, maar uw wereld staat helemaal stil. Niets is meer zeker vanaf nu. U moet een nieuwe draai gaan vinden, maar hoe dan? Ook zullen mensen dingen zeggen die u niet wil horen, maar durf open te staan voor de goede bedoelingen. Misschien maakt het je boos en dat is een logische reactie, ook dat is emotie. Maar doe vooral wat goed voelt voor u. Probeer daar invulling aan te geven en je gaat steeds meer beseffen dat het anders is en dat besef is goed. Want dat is ook zo. Er is een leven voor en een leven na. Maar ieder leven verdient het om geleefd te worden.

pexels-ekaterina-bolovtsova-6311869
 
knuffelstenen1

Samen terugkijken

Enkele weken na de uitvaart nemen wij contact met u op om te vragen of u een persoonlijk gesprek waardeert. Tijdens dat gesprek blikken we samen terug op de dagen na het overlijden en de dag van het afscheid, maar we luisteren vooral naar u, om te horen hoe het met u gaat.
 


'Je hoeft niets te doen, zit naast me en luister, luister én luister naar mijn verhaal'
 

 
 
pexels-dng-nhan-1510149

Rouwen is een werkwoord 

Rouwen is een werkwoord, het is een emotioneel proces en soms hard werken om uw leven anders in te richten, het kost tijd en is voor ieder mens uniek en verschillend. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier, soms op uzelf, soms met hulp van familie of vrienden. Maar soms is dat niet voldoende en is het fijn om hulp in te roepen van iemand die veel ervaring heeft met rouw en zich hierin gespecialiseerd heeft.

Dat kan een rouwcoach zijn, een rouwdeskundige of bijvoorbeeld de Lotgenotenkring, waar u uw verhaal kunt delen met mensen die ook rouwen. Ze begeleiden u stap voor stap in het rouwproces en helpen u verder op pad. Deze begeleiding is er in veel verschillende vormen en net als bij de keuze van een uitvaartbegeleider, is het ook hier belangrijk dat u iemand vindt die bij u past.

Wij hebben in de regio een groot netwerk en kunnen u helpen in contact te komen met specialisten in rouw- verwerking, voor meer informatie, referenties, ervaringen of boeken kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

 

U bent niet alleen


'U ontvangt van ons het boekje ‘Zorgen erna’. In dit boekje vindt u veel informatie en handige checklists van zaken die nog moeten worden afgehandeld na een overlijden'
 

Praktische nazorg

Na een overlijden moeten er ook veel praktische zaken geregeld worden. Waaronder veel administratieve en financiële zaken. Denk daarbij aan het stopzetten van abonnementen en het opheffen van rekeningen. Het afwikkelen van de nalatenschap, belastingzaken, verzekeringen, pensioenen en maatschappelijke voorzieningen. Soms moet het huis worden leeggeruimd. Voor de familie is nazorg in deze moeilijke tijd vaak een uitkomst. Ook in deze rouwfase begeleiden we u graag en denken met u mee met zaken die meteen van belang zijn en zaken die best nog even kunnen wachten. 
 

 

pexels-ravi-kant-2877338

 

'Voor de sterren daarboven, voor degene in ons hart,
voor de dans van het leven, een einde of nieuwe start'

 

DSC0651212000

Dankbetuiging en/of dankadvertentie

Sommige mensen vinden het fijn om dankkaartjes te versturen en/of een dankadvertentie te plaatsen in een krant. Dit gebeurt meestal enkele weken na de uitvaart. Het moet niet, het mag. Wij verzorgen dit graag voor u.
 
 
 

Vingerafdruk, een dierbare herinnering

Niemand is gelijk, ieder mens is anders. Ook het lijnenspel in de vinger is uniek. Wij kunnen voor u een vingerafdruk maken van uw dierbare, zo heeft u altijd een heel persoonlijk en blijvende herinnering voor later. De vingerafdruk kan vervolgens, als u dat wenst, op allerlei manieren worden verwerkt: in een sieraad, zoals een ketting, ring, armband, manchetknopen en zelfs oorbellen, u zou de vingerafdruk kunnen gebruiken op bijvoorbeeld de kaft van een fotoalbum of een levensboek, laten graven op een urn of er een schilderij van laten maken, of een tatoeage mee laten maken, er zijn vele mogelijkheden. 

visual-detail-mobilex1
 

 
“U hoeft geen haast te hebben met het (laten) maken van een grafbedekking, monument of urn. U mag daarvoor de tijd nemen. Het kan een goede stap zijn in het proces van rouwverwerking om op een gegeven moment echt een speciaal moment van aandacht te hebben om bijvoorbeeld de as op te halen bij het crematorium. Of om de as te verstrooien met een kleine groep intimi. Of om naar het graf te gaan kijken als het uiteindelijke monument geplaatst is."

 

Heart-globe-mini-urn-porselein-2-urnenhemel
urnenbootje

Asbestemming

De as van de overledene bewaren in een urn, kunstwerk, of sieraad? Een maand na de crematie kunt u (of wij verzorgen dit namens u) de urn met daarin de as van uw dierbare ophalen bij het crematorium. De as zit op dat moment in een standaard urn. U kunt ervoor kiezen om de as thuis te bewaren, neer te zetten in een columbarium of urnen nis, te begraven in een urnengraf, bijzetting in een bestaand graf is ook vaak mogelijk of uit te strooien op een plek die u herinnert aan uw dierbare. Wanneer u de as liever anders bewaart dan in de standaard urn van het crematorium, zijn er vele mogelijkheden.
De keuze in gedenkproducten is enorm. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sierurn voor binnen of buiten. Urnen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen. Het is mogelijk om de as in een kunstwerk te verwerken of liever een prachtig organisch vormgegeven wateroplosbare urn? Een turnbootje, een doosje, koker, houten of glazen object of in een sieraad, zodat u uw dierbare altijd bij u draagt. Meerdere asbestemmingen zijn ook mogelijk, zo kunt u bijvoorbeeld een gedeelte van de as verwerken in één of meerdere sieraard(en) en de as die over blijft kan op een favoriete plek van uw dierbare worden verstrooid.  
 
 

Grafmonumenten

Er is ontzettend veel mogelijk. Zoveel mensen, zoveel smaken. Gaat u maar eens rondlopen op een begraafplaats en laat u verrassen door de veelzijdigheid van de graf- bedekkingen en monumenten. Heel veel graven zijn bedekt met een grafsteen, liggend en/of staand. Maar dat is geen verplichting, als u iets heel anders wilt dan mag dat ook. Denkt u dan aan hout, mozaïek, glas, plexiglas, een zwerfkei, alleen groene beplanting of schelpen.

03ocean

 

Om u te inspireren

 

DadaDieren

Wie iemand voor altijd moet missen wil hem of haar het allerliefste herinneren met alles erop en eraan. We zien diegene nog zo voor ons, in dat ruiten overhemd of die strepen trui. De stof, de geur, de versleten plekken, het zijn allemaal kleine monumentjes van iemands persoonlijkheid. Met de DadaDieren kunt u de mensen die u moet missen toch een beetje bij u houden. Elke dag opnieuw. Een knuffel, kussen, deken of een hart voor u? Jazeker! Het maakt niet uit hoe oud u bent, voor iedereen kan er met veel liefde en aandacht een dierbare knuffel, deken, doek etc. gemaakt worden. Bekijk alle DadaDieren (en andere mogelijkheden) op de website.
03