Opbaren van een overledene

Een opbaring is een belangrijk onderdeel van afscheid nemen. Het is ook één van meest persoonlijke onderwerpen om te bespreken, omdat iedereen daar een eigen beleving en behoefte bij heeft. Eén van de beslissingen die wij met u zullen bespreken is hoe wij het lichaam van uw dierbare zullen beschermen tot aan de uitvaart. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

 

'Thuis afscheid nemen van een dierbare kan een belangrijk onderdeel zijn van de week van de uitvaart. In rust en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen van een geliefde wordt vaak als
kostbaar ervaren'

 

Thuis

U kunt er voor kiezen om uw dierbare thuis op te baren. Dit is bijna altijd mogelijk. Voordelen van een thuisopbaring kunnen zijn: de dagen voorafgaand aan de crematie of de begrafenis kunt u geheel in eigen sfeer en naar eigen wens invullen. U bent niet afhankelijk van bezoektijden en u kunt op ieder moment bij uw dierbare zijn. Vaak wordt een thuisopbaring als zeer waardevol ervaren.

Bij een thuisopbaring kunt u kiezen uit veel mogelijkheden. De opbaring kan op bed, in een uitvaartkist, een opbaarplank in een wade of zelfs in een prachtige mand met een wade.

U kiest een plek die geschikt is en goed voelt. Mooie plekken in huis zijn vaak de serre, een rustige hoek in de woon- of slaapkamer of wellicht in een tuinhuis. Daarnaast kunt u kiezen voor een opbaarmethode met of zonder koeling.

We hebben in de week van de uitvaart dagelijks contact over hoe de opbaring verloopt, hierin ontzorgen wij u volledig. Samen bespreken we hoelang de opbaring duurt en wanneer we de kist of wade definitief zullen toedekken.

 
 
pexels-valeria-boltneva-1123256
 
 
 
 
 
pexels-secret-garden-931179

Condoleance thuis

Wanneer iemand thuis is opgebaard, kunt u daar ook de condoleance laten plaatsvinden. Dat kunt u groots aanpakken of juist heel intiem en klein. U maakt zelf de keuze wie u daarbij uitnodigt. Als u veel mensen per kaart of via een persoonlijk bericht uitnodigt, is ons advies om de condoleance te verspreiden over een paar dagdelen. Zo houd u overzicht en is er meer tijd om herinneringen te delen en er voor elkaar te zijn. In alle rust kunnen de genodigden dan afscheid nemen. 

Onze tip: zorg voor voldoende vazen en ruimte voor de bloemen die worden meegebracht. Wij assisteren graag op deze dagen om de genodigden persoonlijk te ontvangen. U kunt ook een vriend, vriendin, familie of een goede buur vragen om u daarbij te helpen. Wanneer u ervoor kiest om een hapje en een drankje te serveren, houd er dan rekening mee dat de genodigden wat langer blijven. Is dat niet uw gedachte bij de condoleance, serveer dan glazen of kannen met water. Hierin adviseren wij u graag. 

Een thuisopbaring wordt door ons zorgvuldig begeleid.

 

Uitvaartcentrum

Het is ook mogelijk uw dierbare op te baren in een uitvaartcentrum (ook wel rouwcentrum genoemd) bij u in de buurt. Tegenwoordig bieden zij vaak ook een eigen familiekamer (24-uurskamer) aan. U krijgt dan een sleutel van de ruimte waar uw dierbare verblijft, u bent vrij in de tijden dat u uw dierbare bezoekt of rouwbezoek voor anderen afspreekt.

Indien een uitvaartcentrum hierover niet beschikt of als er geen familiekamer beschikbaar is, kunt u uw dierbare op afspraak bezoeken. Via ons kunt u in alle rouwcentra in ’t Gooi en omgeving terecht.

 

dsc07927

 
 
 
laatste-verzorging

Niet opbaren kan ook

Een overledene krijgt altijd een liefdevolle laatste verzorging. Soms kiezen mensen ervoor om hun dierbare niet meer te zien en wordt de kist direct gesloten. Hoewel het voor veel mensen belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aanraken, wordt de wens van de naasten altijd gerespecteerd. Vaak hebben mensen dit al van tevoren afgesproken met diegene die overleden is en is het een weloverwogen keuze. In dit geval kan iemand thuis in een gesloten kist op een kistkoeling verblijven of in een uitvaartcentrum of mortuarium.
 

Thanatopraxie

Koelen is een methode die we allemaal wel kennen, maar dan is er ook nog thanatopraxie, een lichte vorm van balseming. Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan, omdat er geen koeling meer nodig is. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koeling achterwege blijven. Door een thanatopraxie behandeling kunnen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. Ook de donkere vlekken die kunnen ontstaan bij de oren en de handen verdwijnen vaak na behandeling. De behandeling is in veel gevallen mogelijk in een thuis-situatie.

 
 
 
 
thanatopraxie-definitie
 

Meer informatie over de mogelijkheden van thanatoprexie kunt u vinden op de website van afuitex