Begraven

'Afscheid nemen is niet enkel loslaten, maar ook op een andere manier vasthouden'
 

De begrafenis regelen van een dierbare

Wanneer u ervoor kiest om het afscheid door ons te laten begeleiden kiest u voor een begrafenis die helemaal wordt afgestemd op jullie afscheidswensen. Tijdens de gesprekken die we samen zullen voeren komen we tot een persoonlijke invulling van het afscheid en kijken we samen naar wat past bij hoe jullie dierbare in het leven stond.
We weten dat er veel op u af kan komen bij het regelen van een begrafenis. Wij komen jullie hierbij helpen en zullen jullie zoveel mogelijk ontzorgen en begeleiden op de momenten dat jullie het nodig hebben.
Samen zorgen we ervoor dat met alle wensen en ideeën voor de begrafenis, er een persoonlijk, eigen en uniek afscheid kan worden beleeft.
 


kist
 
Begraven7
 
Begraven16

De keuze voor een begraafplaats

Het is vaak een prettig idee dat er een fysieke plek is om naar toe te gaan. Een plek om uw dierbare te herdenken en even heel dichtbij te kunnen zijn, het verdriet de ruimte te geven en herinneringen op te halen. Een graf kan ook troost bieden. De nabestaanden kunnen het graf verzorgen en aankleden met bloemen, planten of beeldjes. Bij het regelen van een begrafenis zoeken we naar een begraafplaats die aansluit bij jullie wensen, dat kan in de natuur, bosrijk, in de stad of juist lekker dichtbij in uw eigen woonplaats.

Gezien de vele geloofsovertuigingen en gevarieerde herkomst van de mensen in Nederland, is op veel begraafplaatsen de mogelijkheid gecreëerd om iedereen de gelegenheid te geven op zijn of haar eigen wijze invulling te geven aan het begraven van de overledene en het herdenken van hun dierbaren.

De keuzes die worden gemaakt zijn heel persoonlijk en kunnen vanuit levensovertuiging, religie en/of familietraditie worden gemaakt.

 

Mogelijkheden

Waar u het afscheid laat plaatsvinden voorafgaand de begrafenis, mag u zelf kiezen. U kunt het afscheid laten plaatsvinden in de aula van de begraafplaats maar dit kan uiteraard ook een andere locatie zijn en daarna bijvoorbeeld in besloten kring jullie dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats begeleiden, een aantal ideeën om u inspireren, het favoriete café, restaurant of brasserie, in de vrije natuur, op jullie lievelingscamping, in de achtertuin, op een boot of in het theater. Het is zelfs mogelijk om het afscheid thuis te houden, in uw eigen huiskamer of tuin.Begraven2
 

Begraven15

Een algemeen graf

Dit is een graf waarin meerdere overledenen worden begraven. Deze graven zijn voor degene die zelf geen graf willen of kunnen kopen. De beheerder van de begraafplaats bepaalt wie er in het graf worden begraven dus de overledenen zijn vrijwel altijd onbekende van elkaar. Deze graven worden voor minimaal 10 jaar uitgegeven dit is overeenkomstig de wettelijke grafrust van tenminste 10 jaar en kunnen daarna in principe geruimd worden. U betaald geen grafrecht, alleen de kosten voor het begraven zelf. Ook gelden er beperkingen voor het grafmonument, iedere begraafplaats hanteert zijn eigen voorschriften voor grafmonumenten.

 

Een Particulier graf

Is een eigen graf wat u huurt van de begraafplaats. U kunt zelf een laatste rustplaats uitzoeken, op een plek die u of uw dierbare aanspreekt. ook hier geldt doe wat goed voelt, wellicht een zonnige plek of juist onder die mooie bloesemboom, een begraafplaats medewerker zal u begeleiden over de begraafplaats. Vaak is een particulier graf voor twee of drie personen. Het verschil met een algemeen graf is dat u bij een particulier graf zelf bepaalt wie erin komen te liggen. Ook kan er een asbus of urn in het graf bijgezet worden en u heeft veel meer vrijheid in de keuze voor een grafmonument. Degene die het graf huurt is de rechthebbende van het graf en mag dit bepalen. Dit gebeurt meestal in overleg met andere familieleden. Ook kunt u bij een eigen graf zelf kiezen hoe lang u het graf wilt huren. Vaak kan dit voor een termijn van 10, 20 of zelfs 30 jaar. Na de gekozen periode kan, tegen betaling verlenging geregeld worden. 

 
 

 
Begraven4
 

Begraven14

Mogen wij zelf de kist in het graf laten dalen?

Jazeker, het is een mooie manier om uw dierbare helemaal in zijn of haar laatste rustplaats te begeleiden. Tot daar waar het niet verder kan is uw dierbare omringt door hen die hij of zij zo lief had. Om dit op eigen kracht te kunnen doen zijn er minimaal vier dragers nodig. In alle rust begeleiden wij jullie met het laten dalen van de kist.
 

Een graf reserveren

Op veel begraafplaatsen is het mogelijk om bij leven een mooi plekje uit te zoeken, een speciale plek die vooraf voor u gereserveerd wordt. Vaak zijn daar wel kosten aan verbonden, het is per begraafplaats verschillend hoe zij daar mee omgaan.  

Begraven12
 

Hieronder vind u meer informatie over de begraafplaatsen in de regio.
Om het overzichtelijk te houden vermelden we niet alle begraafplaatsen op de website.
Mocht u informatie willen over een begraafplaats die niet op de website wordt vermeld,
aarzel niet, bel of mail ons gerust.