Verlies van jullie baby

'Dag lief klein mini mensje.
Zo gewenst,
Zo verheugd,
Zo bijzonder.
Dag lief klein mini mensje.
Jouw plek op de wereld nam je al in.
Jammer dat je niet mag blijven.
Verdrietig dat je al moet gaan.
Nu ben je een ster, Stralend en ver.
En in ons hart zal je altijd bestaan'

 

Liefdevol afscheid nemen van jullie baby

Vanaf het prille begin keken jullie uit naar het moment dat je jullie baby in jullie armen konden sluiten. Misschien waren jullie al bezig met de voorbereidingen voor de babykamer, het geboortekaartje, en dachten na over namen…
En dan krijgen jullie te horen dat het niet goed gaat, dat jullie baby is overleden of komt te overlijden. Veel te vroeg, veel te jong. Het verdriet is enorm. In plaats van een nieuwe start, is er ineens een einde. 

Jullie moeten gaan nadenken over het afscheid van jullie kleintje. Allerlei keuzes maken waar jullie waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebben. Wij willen jullie graag helpen en ondersteunen met wat er allemaal mogelijk is. Wij nemen de tijd zodat jullie zoveel als mogelijk, de rust vinden om met elkaar een liefdevol afscheid te vormen die bij jullie past, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Jullie verliezen niet alleen jullie baby, je hebt een zwangerschap en een bevalling achter de rug, daar houden we uiteraard rekening mee.

Je baby verliezen, nog voordat jullie een kans met elkaar hebben gehad is haast niet te bevatten. Wij bieden de warmte en houvast die jullie nodig hebben om ook, binnen deze periode van intense emoties en indrukken, jullie liefde, ouderschap en eigen manier van afscheid nemen een plek te geven. Een afscheid dat een mooie herinnering wordt waaruit jullie in de toekomst kracht kunnen putten. pexels-martinus-89695
 
pexels-pixabay-158536
 


pexels-alexandro-david-1912359

De begeleiding van ons bij een babyuitvaart

De invulling en benadering van een babyuitvaart is anders dan die van een volwassene. Iets wat we als geen ander begrijpen. We nemen de tijd voor jullie verhaal en luisteren naar jullie wensen en hebben aandacht voor echt elk detail, groot of klein. Zo kunnen in deze moeilijke momenten ook mooie herinneringen worden gecreëerd. Voor het afscheid van een baby zijn tal van mogelijkheden. Wat het beste bij jullie past is natuurlijk afhankelijk van jullie wensen en de wijze waarop jullie de baby uitvaart vorm willen geven. We helpen jullie om er samen voor te zorgen dat we deze dag de juiste invulling geven én dat doen op de manier die jullie wensen.
 

'Een mooie impressie voor de allerkleinste tot voldragen baby. Verschillende kistjes en mandjes, kleertjes en mutsjes. 
Soms is een baby’tje te klein of te kwetsbaar voor kleertjes,
dan zijn er prachtige alternatieven zoals wikkeldoekjes en babywaden van de mooiste materialen'

 

 

Hoe wordt jullie baby opgebaard?

Er zijn meerdere mogelijkheden om jullie baby op te baren. Samen overleggen we de mogelijkheden en de manier die het meest geschikt is voor jullie baby.

Een aantal mogelijkheden zijn:

Watermethode: Wanneer jullie baby'tje in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap is overleden dan is dit een mooie manier om jullie kleintje bij jullie te hebben tot aan het afscheid. Jullie baby komt uit het (vrucht)water en blijft dus in deze situatie het meest natuurlijk. Met deze methode treedt er geen verkleuring of vervorming op en neemt het baby’tje een natuurlijke houding aan, de foetushouding. Het baby’tje kan voorzichtig uit het water getild worden zodat jullie je baby kunnen vastgehouden. Jullie kunnen er alles over lezen op de website van: watermethode.klein-afscheid

 

 

 


pexels-harm-jakob-tolsma-754178

Koelelementjes: dit zijn elementen in verschillende formaten die onder het baby’tje worden gelegd. De koelelementen moeten om de 3 a 4 uur vervangen worden. Iets wat veel ouders absoluut niet erg vinden, op deze manier kunnen ze nog voor hun baby zorgen.

Lichte balseming: (thanatopraxie) Soms is er de mogelijkheid tot lichte balseming, de baby hoeft na de behandeling niet gekoeld te worden waardoor het natuurlijker aanvoelt en een natuurlijkere kleur heeft. Daarbij kan de baby nog voorzichtig vastgehouden worden of op schoot genomen worden. Ook voor eventuele broertjes en zusjes is het afscheid nemen veel “rustiger” en “dichtbij”. Helaas is thanatopraxie niet mogelijk bij te vroeg geboren baby’tjes (de watermethode geeft dan een veel mooier resultaat) en bij baby’tjes die in de buik zijn overleden en van wie het huidje is beschadigd. Voor voldragen baby’s kan het wel. In elke situatie overleggen wij zorgvuldig. Jullie kunnen er alles over lezen op de website van: 
De kunst van het opbaren.

 

Geboorte kaartje wordt rouwkaartje

Wellicht hebben jullie al mooie ideeën opgedaan, of waren jullie al druk bezig met het ontwerp van het geboortekaartje. Jullie kunnen ervoor kiezen om het geboortekaartje te gebruiken met aangepaste tekst, dan maken jullie het rouwkaartje ook zelf, dat kan heel fijn voelen en helpen bij de verwerking van dit grote verlies. Alles is mogelijk, wij kunnen ook een mooi rouwkaartje voor jullie creëren. We luisteren graag naar alle wensen en ideeën en zullen jullie inspireren met alle mogelijkheden.

pexels-anna-shvets-11369154
 


fiat-500-kinderrouwauto-wit-00

Speciaal vervoer of eigen vervoer?

De minirouwauto en de fiat 500 hebben door hun vorm en kleur een hippe uitstraling, met genoeg ruimte voor alle bloemen en knuffels. Het is een mooie en vriendelijke alternatief dan een traditionele rouwauto.

Jullie mogen de mini en de fiat 500 ook zelf besturen, het wordt door veel ouder(s) als uniek en erg fijn ervaren.

Een speciale rouwbakfiets is ook mogelijk, met elkaar fietsend naar het afscheid wat bij de broer(jes) en zus(jes) ook altijd in de smaakt valt.
Met jullie eigen bakfiets of auto mag natuurlijk ook jullie hoeven niet voor speciaal vervoer te kiezen. 

 

Elk moment en elke herinnering
is waardevol

Voor ouders en eventuele broer(tjes) of zus(jes) en andere familieleden kan het heel troostend en fijn zijn om mooie foto’s te laten maken van jullie prachtige baby, het visueel maken van de laatste momenten samen is een bijzondere manier om deze voor altijd te koesteren. Dierbare herinneringen, niet alleen voor vlak na het overlijden maar ook voor later. Later kunnen jullie, juist uit deze momenten van verbinding, veel troost halen.

Op de pagina fotografie vinden jullie meer informatie over hoe waardevol een afscheidsfotograaf kan zijn, óók op de dag van het afscheid. 

Stichting Still Fotografie maakt een fotoreportage voor families van een ernstig ziek kind of ouder. Ook verzorgen zij de fotografie van zieke, stervende of reeds overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap.
De fotografie vindt plaats in een ziekenhuis en op andere locaties, zoals in de thuisomgeving.
Voor ouders wordt de fotografie altijd kosteloos uitgevoerd.
Still fotografie is werkzaam in heel Nederland dankzij de vrijwillige inzet van rond de 130 fotografen met een hart van goud.

Stichting Make a Memory maakt foto’s voor families van ernstig zieke, stervende en reeds overleden baby’s vanaf 23 weken in de zwangerschap tot en met kinderen van 17 jaar. Deze fotoreportage wordt de ouders gratis aangeboden. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten. Bij het contact met de ouders en het toesturen van de foto’s wordt maximale privacy gewaarborgd. Make a Memory is dag en nacht bereikbaar en streeft naar een dagelijkse 24-uurs inzetbaarheid van fotografen.

Maak zelf ook foto’s, geef jullie telefoon of camera aan een familielid, verpleegkundige of kraamverzorger en leg vast wat jullie vast kunnen leggen. Ook al komt er een fotograaf van Stichting Still of Stichting Make a Memory. pexels-pixabay-207897


 
pexels-pixabay-208189

 
 
pexels-catalina-carvajal-herrera-5992073
 

 

 
Op de website Troost vinden jullie veel informatie tijdens elk stadium van rouw, op de weg van verliezen, afscheid nemen, gemis, verwerken en vooruit kijken.

In de Wolken is gespecialiseerd in verlies op allerlei terreinen, ook kunnen jullie via de website leesboeken bestellen voor jullie zelf en/of voor bijvoorbeeld broer(tjes) en zus(jes). De meeste boeken zijn tevens ook in de bibliotheek te leen.


 
702A0434Fotografie-Marjolijn-de-Graaf-scaled

Een Sam voor jou

Sam is een zandknuffel met het geboortegewicht van je overleden baby. De knuffel wordt exclusief voor jou gemaakt. Omdat elke Sam individueel handgemaakt is, heb je zelf invloed op de kleurstellingen van jouw Sam. Op deze manier kunnen we een knuffel maken die bij jou, je gezin en je baby past. Als je wilt kun je eigen stof van kistje, wiegje of mandje opsturen die we verwerken in je eigen Sam.