Verlies van jullie kind

'Nooit voelde ik jouw liefde zo sterk als dit moment, een voortdurend warme gloed waar jij de bron van bent. Ik draag je in mijn hart, mijn kind voor altijd, en op die manier raak ik jou nooit kwijt. Liefde geven is jou nu los te laten. Terug te geven aan vanwaar jij ook komt. Toch hoor jij er voor altijd bij'

Een Liefdevol afscheid

Geen enkele ouder wil het meemaken, afscheid moeten nemen van jullie kind. Maar wanneer dit werkelijkheid wordt, willen jullie natuurlijk dat het afscheid bijzonder is. Wij begeleiden jullie met aandacht voor ieder detail, om een mooie herinnering te creëren waarin verdriet en liefde samenkomen. We vormen een afscheid waarin tot uitdrukking komt wie jullie kind was, wat voor hem of haar belangrijk was en vooral ook, hoe ongelooflijk trots je op hem of haar bent. Naast jullie als ouders kunnen ook broer(tjes) en zus(jes), opa’s en oma’s, familie, vriendjes en vriendinnetjes, de kinderopvang of school, een sportvereniging hier een bijzondere plaats innemen. We zullen samen bedenken hoe we dat kunnen invullen. 

Weet dat er veel kan en mag om liefdevol afscheid te nemen van jullie kind. Laat jullie gevoel hierin spreken en de mooiste ideeën zullen ontstaan voor een bijzonder afscheid. Samen geven we stap voor stap vorm aan het afscheid, Hiervoor nemen we alle tijd en doen we niets overhaast. 


pexels-aedrian-7842858
 

 

baby-voetjes-2

De begeleiding van ons bij een kinderuitvaart

De invulling en benadering van een kinderuitvaart is anders dan die van een volwassene. Iets wat we als geen ander begrijpen. We nemen de tijd voor jullie verhaal en luisteren naar jullie wensen en hebben aandacht voor echt elk detail, groot of klein. Zo kunnen in deze moeilijke momenten ook mooie herinneringen worden gecreëerd. Voor het afscheid van een kind zijn tal van mogelijkheden. Wat het beste bij jullie past is natuurlijk afhankelijk van jullie wensen en de wijze waarop jullie de kinderuitvaart vorm willen geven. We helpen jullie om er samen voor te zorgen dat we deze dag de juiste invulling geven én dat doen op de manier die jullie wensen.
 

 

Waar mag jullie kind in liggen?

Een mooie impressie van verschillende kistjes en mandjes, van de mooiste materialen.

 

 

Hoe wordt jullie kind opgebaard?

Er zijn meerdere manieren om jullie kind op te baren. Samen overleggen we wat het meest geschikt is voor jullie kind maar ook wat voor jullie goed voelt. Een aantal voorbeelden zijn:

Thuisopbaring:   
Altijd is er de keuze om jullie kind wel of niet thuis op te baren. Misschien weten jullie het al zeker, of misschien twijfelen jullie nog. Het is heel normaal om dit spannend te vinden. Meestal ervaren ouders het als een dierbare tijd en kunnen ze zich niet meer voorstellen dat hun kind ergens anders is dan thuis. Bij een thuisopbaring wordt gebruik gemaakt van een koeling op bed, of wordt de kist met een koeling eronder op een mooie plek bij jullie in huis geplaatst. 

Lichte balseming:
Een thanatopraxie behandeling kan een grote toegevoegde waarde zijn. Jullie kind hoeft na de behandeling niet gekoeld te worden waardoor het natuurlijker aanvoelt en een natuurlijkere kleur heeft. Daarbij kunnen jullie je kind nog voorzichtig vasthouden of op schoot genomen worden. Ook voor eventuele broertjes en zusjes is het afscheid nemen veel “rustiger” en “dichtbij”. Een thanatopraxie behandeling is vrijwel altijd mogelijk maar in elke situatie overleggen wij zorgvuldig. Jullie kunnen er alles over lezen op de stie van
De kunst van het opbaren.

Opbaring elders:
Het kan zijn dat jullie het niet prettig vinden dat jullie overleden kind thuis is in de dagen tot het afscheid. Iedereen is verschillend en wij vinden het belangrijk dat jullie keuzes maken die goed voelen. Alles kan en mag. Jullie kunnen kiezen voor een uitvaartcentrum of een andere mooie opbaar locatie. Wat we nog aan jullie mee willen geven, weet dat jullie keuze niet vast ligt. Jullie kunnen altijd alsnog beslissen om jullie kind toch wel thuis in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving op te baren. 


pexels-tatiana-syrikova-3932930
 
pexels-max-schwoelk-1842182


Bijzondere-rouwauto-mini-bloemen

Speciaal vervoer of eigen vervoer?

De minirouwauto en de fiat 500 hebben door hun vorm en kleur een hippe uitstraling, met genoeg ruimte voor alle bloemen en knuffels. Het is een mooie en vriendelijke alternatief dan een traditionele rouwauto.

Jullie mogen de mini en de fiat 500 ook zelf besturen, het wordt door veel ouder(s) als uniek en erg fijn ervaren.

Een speciale rouwbakfiets is ook mogelijk, met elkaar fietsend naar het afscheid wat bij de broer(jes) en zus(jes) ook altijd in de smaakt valt.
Met jullie eigen bakfiets of auto mag natuurlijk ook jullie hoeven niet voor speciaal vervoer te kiezen. 

 

Rouwkaart voor je kind

Een rouwkaart, maar wel één die bij je kind past. Onze rouwkaarten worden altijd op maat gemaakt, bijvoorbeeld met een persoonlijke foto, afbeelding of tekening. Dus in plaats van dat wij een aantal standaard kaarten laat zien, gaan wij in gesprek met jullie, we maken een kaart die persoonlijk is en waarvan familie en vriend(jes) en vriendin(netjes) hem of haar direct herkennen bij het openen van de envelop.

Alles is mogelijk, wij luisteren graag naar alle wensen en ideeën en zullen jullie inspireren met alle mogelijkheden.pexels-stanislav-kondratiev-2909263
 

pexels-lukas-1420706

pexels-kelly-foster-4054253
 
 
pexels-qwirki--co-14901268

Elk moment en elke herinnering is waardevol

Voor ouders en eventuele broer(tjes) of zus(jes) en andere familieleden kan het heel troostend en fijn zijn om mooie foto’s te laten maken van jullie prachtige kind, het visueel maken van de laatste momenten samen is een bijzondere manier om deze voor altijd te koesteren. Dierbare herinneringen, niet alleen voor vlak na het overlijden maar ook voor later. Later kunnen jullie, juist uit deze momenten van verbinding, veel troost halen.

Op de pagina fotografie vinden jullie meer informatie over hoe waardevol een afscheidsfotograaf kan zijn, óók op de dag van het afscheid. 

Stichting Still Fotografie maakt een fotoreportage voor families van een ernstig ziek kind of ouder. Ook verzorgen zij de fotografie van zieke, stervende of reeds overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap. De fotografie vindt plaats in een ziekenhuis en op andere locaties, zoals in de thuisomgeving. Voor ouders wordt de fotografie altijd kosteloos uitgevoerd. Still fotografie is werkzaam in heel Nederland dankzij de vrijwillige inzet van rond de 130 fotografen met een hart van goud.

Stichting Make a Memory maakt foto’s voor families van ernstig zieke, stervende en reeds overleden baby’s vanaf 23 weken in de zwangerschap tot en met kinderen van 17 jaar. Deze fotoreportage wordt de ouders gratis aangeboden. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten. Bij het contact met de ouders en het toesturen van de foto’s wordt maximale privacy gewaarborgd. Make a Memory is dag en nacht bereikbaar en streeft naar een dagelijkse 24-uurs inzetbaarheid van fotografen.

Maak zelf ook foto’s, geef jullie telefoon of camera aan een familielid, verpleegkundige of kraamverzorger en leg vast wat jullie vast kunnen leggen. Ook al komt er een fotograaf van Stichting Still of Stichting Make a Memory. 

 

 

Op de website Troost vinden jullie veel informatie tijdens elk stadium van rouw, op de weg van verliezen, afscheid nemen, gemis, verwerken en vooruit kijken.
In de wolken is gespecialiseerd in verlies op allerlei terreinen, ook kunnen jullie via de website leesboeken bestellen voor jullie zelf en/of voor bijvoorbeeld broer(tjes) en zus(jes). De meeste boeken zijn tevens ook in de bibliotheek te leen.